BLOG

Is het een goed idee om een vakantiehuisje te kopen in België?

Is het een goed idee om een vakantiehuisje te kopen in België?

Ben je aan het tobben met het kopen van een vakantiehuis en of het een goede investering kan zijn? Denk je met je hoofd voor de aankoop of met je hart? Het probleem met investeren in een vakantiehuis is soms dat mensen verliefd kunnen worden op het idee van een levensstijl, maar dat ze er misschien niet goed over nadenken voordat ze hun lening oversluiten om de aankoop te kunnen financiëren. Ze kunnen bijvoorbeeld verkeerde veronderstellingen maken over de 'gratis' vakanties die ze zouden kunnen nemen of het inkomen dat ze zouden kunnen genereren. Onderstaand vind je dan ook twee belangrijke voor- en nadelen van het kopen van een vakantiehuisje in België. 

Voordeel 1: Potentiële winst

Een groot voordeel van het kopen van een vakantiehuis is de potentiële winst die je kunt maken als je besluit het aan een huurder te verhuren terwijl je er niet bent. De huurinkomsten kunnen hopelijk ook compenseren voor de dingen die je wel moet betalen, zoals onderhoudskosten, hypotheek, verzekeringen en gemeentekosten. Je vakantiehuis kan in de loop der jaren mogelijk ook in waarde stijgen, waardoor het totale vermogen van je investering toeneemt. Tussendoor is het dus mogelijk om geld te verdienen door je vakantiewoning in België te verhuren aan anderen. 

Nadeel 1: Financieel risico

Een probleem dat zich kan voordoen als je een vakantiehuisje in België hebt gekocht, is dat je eigendom mogelijk niet in waarde stijgt. Als je je vakantiehuis niet op een toplocatie hebt gekocht, is de realiteit dat het gebied mogelijk niet wordt gewaardeerd door de vastgoedmarkt en bovendien door huurders. Een toplocatie kan uitzicht op het strand, restaurants, cafés, winkelcentra en toeristische hotspots in de buurt betekenen en het is dus slim om een vakantiewoning aan te schaffen die dit biedt. Door dit te doen, is de kans kleiner dat je een groot financieel risico loopt.

Voordeel 2: Huurvrije vakanties

Ten tweede is een van de beste voordelen van het kopen van een vakantiehuis het hebben van een huurvrije vakantiewoning voor jezelf en je familie/vrienden. Er is geen tijdslimiet voor hoe lang je er moet blijven, en je kunt er terecht voor een spontaan weekendje weg, of voor een week of zelfs een maand! Alles mag als je het voor jezelf bezit. Dit betekent ook dat je tijdens de schoolvakanties die vervelende hoge kosten voor vakantieverhuur niet hoeft te betalen. 

Nadeel 2: Eigen kosten

Een van de belangrijkste zaken om rekening mee te houden, zijn de kosten van het houden van je vakantiehuis. Als je geen huurder kunt vinden, betaal je  de hypotheek, verzekeringen, onderhoudskosten en meer van je eigen bankrekening in plaats van te verrekenen met de huurinkomsten. Mogelijk moet je ook rekening houden met tarieven, beheer- en schoonmaakkosten, kosten van verbeteringen, de kosten voor het verstrekken van beddengoed en handdoeken en de kosten voor het onderhouden van de tuin. Al deze kosten zul je zelf moeten betalen, vooral als je geen huurder kunt vinden voor je vakantiehuis in België. 

Vakantiehuizen met hoge kortingen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!