BLOG

De leukste citytrips in België en net daarbuiten

De leukste citytrips in België en net daarbuiten

 

Heb je ooit dat kriebelende gevoel van opwinding gevoeld als je iets nieuws gaat ontdekken, zelfs als het vlak bij huis is? Die sensatie is precies wat een citytrip in België zo magisch maakt! Het is niet alleen de gemakkelijke reisafstand die deze steden aantrekkelijk maakt, maar ook de verrassende diversiteit en rijkdom die elk van hen te bieden heeft. Want naast dat ons land enorm veel natuurschoon te bieden heeft, zijn de steden minstens net zo leuk om te bezoeken.

Belgische steden hebben namelijk altijd weer wat anders te bieden. Ontdek de schoonheid van ons land wanneer je wandelt op de geplaveide straten van Brugge, jezelf onderdompelt in de levendige kunstscene van Antwerpen, of geniet van de gastronomische hoogstandjes in het Bourgondische Luik. Belgische steden zijn als kleine schatkistjes vol verhalen, architectuur, cultuur en heerlijk eten, allemaal wachtend om door jou geopend te worden.

Een citytrip is dé ultieme manier om cultuur dicht bij huis te ontdekken

Maar waarom zou je kiezen voor Belgische steden? Omdat elk bezoek een verhaal op zich is. Brussel met zijn bruisende hart als de thuisbasis van Europa, de middeleeuwse sprookjeswereld van Brugge, de jonge en dynamische ziel van Gent, het robuuste karakter van Luik, de intellectuele charme van Leuven, de modieuze flair van Antwerpen, de zeelucht van Oostende, en de rivierkruising in Namen: elke stad heeft zijn eigen magie. 

En als je denkt dat je alle steden in eigen land wel ontdekt hebt, nodigen de steden net over de grens je uit voor een nieuw hoofdstuk avontuur. De stad Luxemburg fascineert met zijn diepe kloven en forten die bol staan van de historie. De romantische straatjes van Cochem in Duitsland en de tijdloze schoonheid van Beilstein langs de Moezel zien eruit als een schilderij, ongeacht welk seizoen het is. 

Elk van deze plaatsen biedt een uniek perspectief. Omdat België omgeven is door zoveel verschillende landen, zijn er ook onwijs veel verschillende culturen en architectuur te vinden. Dat merk je vaak al de eerste minuten nadat je de grens over reist. 

Ontdek de sprookjesachtige Nederlandse stad Maastricht, het betoverende Straatsburg met Elzas en Colmar vlak daarbij als geweldige uitstapjes, en het artistieke Lille. Deze steden liggen allemaal op slechts één of twee uurtjes rijden van onze grenzen af. Het is tijd om deze prachtige steden, allemaal met hun eigen charme en verhalen, goed te ontdekken. 

Als jij nog niet zeker bent welke stad in België of net daarbuiten je moet bezoeken met je volgende citytrip, zit je goed op deze pagina. We beschrijven alles in de kleinste details voor je, zodat jouw volgende citytrip een gegarandeerd succes wordt!

Ontdek de schoonheid van de steden in ons eigen land

België is als een juwelendoosje vol verrassingen. Elke stad is een schilderij met zijn eigen kleur, sfeer en verhaal. Al deze steden zijn weer compleet verschillend en toch met elkaar verbonden. De steden hieronder laten zien hoe België compleet anders kan zijn, en tegelijkertijd toch één eenheid. Het mooie aan onze steden is dat ze andere karakters hebben, waardoor je niet snel uitgekeken raakt als je een citytrip in België doet.

Brussel: Het kloppend hart van België én Europa

Brussel is een stad van contrasten, waar historische pracht hand in hand gaat met hedendaagse dynamiek. De Grote Markt is een architectonisch wonder waar je versteld van zal staan door zijn gouden details en levendige sfeer. 

Brussel is niet alleen het kloppend hart van België, maar ook de hoofdstad van Europa. Grappig detail is dat we de andere “hoofdsteden” van Europa ook in dit artikel behandelen.

Vergeet niet Manneken Pis te groeten, het symbool van de Brusselse humor en levenslust. Maar er is veel meer te beleven in Brussel: verken de Europese wijk of laat je culinair verwennen in een van de vele restaurants. Brussel voelt als een wereld op zich, klaar om door jou ontdekt te worden.

Brugge: Een stap terug in de tijd

Brugge is pure magie. Een wandeling door Brugge is een reis door de tijd. Deze stad lijkt rechtstreeks uit een middeleeuws sprookje te komen, met zijn kronkelende kanaaltjes, oude bruggetjes en geplaveide straatjes. Sta even stil met je partner bij het Minnewater, het legendarische meer van de liefde. Of bewonder de pracht van het Belfort. 

Brugge is niet alleen een feest voor het oog, maar ook voor de smaakpapillen. Met zijn beroemde chocolatiers en gezellige cafés weet je zeker dat je met een goed gevulde buik weg gaat. 

Gent: Een bruisende ontmoeting van oud en nieuw

Gent is de ongepolijste diamant van België, een stad waar geschiedenis en moderne cultuur naadloos samenvloeien. Het Gravensteen waakt al eeuwenlang over de stad, terwijl de kunstscene en het nachtleven bruisen van energie. De Sint-Baafskathedraal, met het wereldberoemde Lam Gods, is een must-see. Gent is levendig, jong en altijd klaar om je te verrassen.

Luik: Een stad van verborgen schatten

Luik mag je niet overslaan. Deze stad aan de Maas zal je verrassen met zijn steile straatjes, historische trappen en levendige markten. De Luikse wafels zijn hier uitgevonden, dus zorg dat je die proeft. Ontdek het futuristische treinstation dat ontworpen is door de architect Calatrava, een meesterwerk van hedendaagse architectuur. Luik is rauw, echt en vol verhalen.

Leuven: Waar kennis en cultuur bloeien

Leuven is een studentenstad die wordt gedomineerd door de oudste universiteit van België, en daarmee is het een ware hub van kennis en innovatie. Maar het is ook een plek waar traditie en gezelligheid hand in hand gaan. 

Het prachtige stadhuis, een gotisch meesterwerk, moet je gezien hebben. De Oude Markt, bekend als de langste toog ter wereld, biedt je de perfecte gelegenheid om te genieten van een Belgisch biertje in goed gezelschap. Leuven is jong, levendig en intellectueel stimulerend.

Antwerpen: Een wereldstad in zakformaat

Antwerpen is dynamisch en divers. De stad staat bekend om zijn diamantwijk, mode en de imposante Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Maar er is meer: de kunstzinnige wijken, de hippe bars, en de prachtige Schelde rivierfront. Antwerpen is een stad die zowel traditie als trendsetting omarmt, en waar elke bezoeker iets van zijn gading vindt.

Oostende: Veel meer dan enkel een stad aan de zee

Met zo’n mooie kuststrook mag Oostende ook zeker niet ontbreken op de lijst. Als je een citytrip wil combineren met een strandvakantie, dan is Oostende een uitstekende keuze. Zeker in de zomermaanden. Maar Oostende biedt zoveel meer dan alleen strandplezier. Met het Mu.ZEE, het museum voor moderne kunst en de Venetiaanse Gaanderijen biedt Oostende een culturele diepte die je misschien niet direct aan de kust zou verwachten. 

De stad is parel, en dat is ook wel te zien aan enkele mensen die het geïnspireerd heeft. Denk hierbij aan mensen als James Ensor en Marvin Gaye (Hij schreef hier één van zijn grootste hits tijdens het afkicken van zijn verslavingen: het nummer Sexual Healing) die hier inspiratie en rust vonden. Of je nu komt voor de frisse zeelucht, de kunst, de heerlijke visgerechten, of een wandeling langs de promenade, Oostende verfrist je geest en ziel.

Namen: De hoofdstad van Wallonië waar rivieren elkaar ontmoeten

Namen is een stad van natuurlijke schoonheid waarbij de Maas en de Samber samensmelten tot één. De imposante Citadel biedt niet alleen een adembenemend uitzicht over de stad, maar vertelt ook het verhaal van Namen door de eeuwen heen. Verken de charmante oude binnenstad, met zijn boetiekjes, cafés, en de imposante Sint-Albanuskathedraal. Namen is rustig en gastvrij, een stad waar elk straatje, elke rivieroever je uitnodigt om te vertragen en te genieten.

Hoewel het niet de grootste stad van Wallonië is, is Namen de trotse hoofdstad van de Franssprekende provincie. De stad wordt overigens alleen in het Vlaams Namen genoemd. In het Waals heet de stad Nameur.

Zoals je kunt zien heeft elke Belgische stad zijn eigen unieke sfeer, verhaal en charmes. Het enige dat je hoeft te doen, is je bagage en koffers pakken en eropuit trekken om ons land te ontdekken! 

De schoonheid van ons eigen land verkennen is niet alleen een avontuur, maar ook een viering van de diversiteit en rijkdom die zo dicht bij huis te vinden zijn. Waarom zou je ver reizen als er zoveel te ontdekken valt binnen de grenzen van ons eigen prachtige België? Pak je spullen, het avontuur wacht op je, hier, in het hart van Europa.

Citytrips net over de grens

Heb je alles gezien in eigen land of ben je gewoon toe aan iets nieuws? Er zijn dan gelukkig genoeg steden die jou een geheel nieuwe ervaring bieden, maar toch nog vlak bij huis liggen. België is gezegend met zijn ligging. We hebben een mooie kuststrook, prachtige bergen en nationale parken. 

Maar wat ook een groot voordeel is, zijn de vele prachtige landen die om ons heen liggen. Allemaal met hun eigen cultuur en historie. En het beste van alles? Ze liggen op slechts één of twee uurtjes rijden vanaf onze grenzen.

Luxemburg (de stad): Een groothertogelijke ervaring

Luxemburg, de hoofdstad van het gelijknamige land, is een fascinerende mix van oud en nieuw. Het staat bekend om zijn indrukwekkende vestingwerken en diepe valleien, met de oude stad als UNESCO Werelderfgoed. 

Hier kun je dwalen door eeuwenoude straatjes, moderne kunst ontdekken in het Mudam en genieten van het groene landschap dat de stad omringt. Luxemburg is een levendige, meertalige gemeenschap waar geschiedenis, cultuur en natuur hand in hand gaan.

Cochem en Beilstein: Sprookjesachtige dorpjes aan de Moezel

Dicht bij elkaar gelegen langs de kronkelende rivier de Moezel, zijn Cochem en Beilstein perfecte voorbeelden van de romantische Duitse dorpjes. Met hun pittoreske vakwerkhuizen, oude kastelen, en wijngaarden die de heuvels sieren, voelen ze aan als stappen in een sprookje. 

De regio is een paradijs voor wijnliefhebbers, met tal van mogelijkheden om lokale wijnen te proeven. Deze dorpjes bieden een ontspannen ontsnapping aan de dagelijkse sleur, waarbij de tijd lijkt te vertragen.

Maastricht: Een historische schatkamer

Maastricht is veruit de zuidelijkste stad van Nederland en tevens een stad die rijk is aan geschiedenis en cultuur. Van de Sint-Servaasbasiliek tot de oude stadsmuren, de stad ademt een unieke historische sfeer uit.

Het is ook een stad van culinaire verwennerij, met talloze restaurants, cafés en de beroemde Limburgse vlaai. Maastricht is de perfecte mix van Belgische gezelligheid en Nederlandse openheid.

Straatsburg, Colmar en de Elzas: Een Franse droom

Straatsburg is de laatste stad die we beschrijven die ook soms dienstdoet als Europese hoofdstad. Met zijn iconische kathedraal en het Europees Parlement is het een belangrijke Europese stad. De stad ligt in de regio Elzas, die bekend staat vanwege de schilderachtige dorpjes en de prachtige natuur in de omgeving.

Colmar ligt iets ten zuiden van Straatsburg en betovert bezoekers met zijn kleurrijke vakwerkhuizen en kanalen. De stad wordt ook wel het “kleine Venetië” genoemd, en je ziet al direct waarom. De hele stad wordt gedomineerd door schattige kanalen, die sterk doen denken aan de Italiaanse trekpleister.

Pak je camera en andere fotobenodigdheden erbij om Colmar of het natuurschoon van de Elzas vast te leggen. De hele regio is een genot voor liefhebbers van goede wijn, eten, en schilderachtige landschappen. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, gastronomie of gewoon genieten van de schoonheid van de natuur, de Elzas regio biedt het allemaal.

Lille: Een culturele smeltkroes

Lille, net over de grens in Frankrijk, is een stad waar kunst en cultuur in de lucht hangen. Met zijn prachtige oude stad, moderne kunstgalerijen, en levendige markten, is Lille een bron van inspiratie. De stad staat ook bekend om zijn uitstekende keuken en gastvrije sfeer, waardoor het een perfecte bestemming is voor een weekendje weg.

Deze steden, net over de grens, bieden elk een unieke ervaring die je blik verruimt en je hart verwarmt. Ze bewijzen dat avontuur niet ver gezocht hoeft te worden en dat de buurlanden van België schatten bevatten die wachten om ontdekt te worden. Elk van deze bestemmingen biedt iets speciaals, iets dat ze onderscheidt van de rest. Of je nu op zoek bent naar geschiedenis, cultuur, natuur of gewoon een nieuwe ervaring, deze steden beloven onvergetelijke herinneringen. Waar wacht je nog op? Het avontuur ligt net over de grens!

Vakantiehuizen met hoge kortingen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!